Case Story: air quality monitoring in een culinaire setting

Vanaf 10 december 2023 moet elke gesloten ruimte die publiek toegankelijk is, een CO2-meter gebruiken, die de luchtkwaliteit in de ruimte meet. Daar valt ook de horecasector onder. Voor culinaire hotspots zoals Oud Edegem en Faim, is het waarborgen van een gezonde binnenluchtkwaliteit een nieuwe, maar essentiële uitdaging. Alle reden dus om te investeren in een goede air quality monitor die ten alle tijde de luchtkwaliteit kan meten. 

Waarom is een gezonde luchtkwaliteit in restaurants en bars van cruciaal belang?

Als echte Bourgondiërs doen we niets liever dan een gezellig avondje uiteten. Niets bederft die ervaring meer dan een muffe geur door gebrek aan ventilatie. Een goede luchtkwaliteit heeft talloze voordelen:

  • Het voorkomt hoge onderhoudskosten: een slechte ventilatie en luchtkwaliteit leidt tot vochtproblemen en schimmelvorming.

  • Gezonde lucht voor je werknemers én dus minder verzuim: slechte luchtkwaliteit kan namelijk leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, allergieën en irritatie van de luchtwegen. Personeel dat werkt in een omgeving met goede luchtkwaliteit is over het algemeen productiever en alerter.

  • Goede luchtkwaliteit voor bezoekers en medewerkers: door een betere afvoering van stoffen die vrijkomen bij het bereiden van eten, denk aan fijnstof en CO2.

  • Meer comfort voor gasten stimuleert de omzet: Een goede ervaring op restaurant draagt rechtstreeks bij aan de omzet. Gasten blijven langer zitten en bestellen daardoor meer.

Een aangename en veilige eetomgeving dankzij de Air Quality Monitor

Door de installatie van onze indoor air quality monitors verbeterde de binnenluchtkwaliteit in beide restaurants aanzienlijk. De monitors meten een breed scala aan luchtkwaliteitsparameters, waaronder de concentratie van verontreinigende stoffen zoals VOC's, CO2 en fijne deeltjes. Bovendien tonen ze realtime gegevens via ons ‘Connect Platform’, een gebruiksvriendelijk dashboard. Op deze manier voorkom je proactief luchtkwaliteitsproblemen.

Door de voortdurende bewaking konden de restaurantmanagers de luchtkwaliteit optimaliseren door middel van gerichte maatregelen, zoals het verbeteren van ventilatie, het verminderen van bronnen van luchtverontreiniging en het instellen van effectieve luchtzuiveringsoplossingen.