Cleanroom monitoring

retour à l'aperçu
07/07/2022
2 minutes
Maxime Vanginderhuysen
Salle Blanche

Wat is een cleanroom?

Een cleanroom is een omgeving waarin moderne productie- en industriële faciliteiten verschillende producten maken. Dergelijke faciliteiten hebben meestal een extreem hoog reinheidsniveau, gericht op zeer lage niveaus van stofdeeltjes (d.w.z. fijnstof, in de lucht zwevende organismen of verdampte deeltjes). De constante stijging van de kwaliteitsnormen die klanten, partners en belanghebbenden eisen, vereist hogere reinheidsstandaarden. Dit resulteert in de behoefte aan cleanroom monitoring.

Wat is een air quality standaard voor cleanrooms?

De standaard voor het ontwerp en de bouw van cleanrooms is ISO 14644. Deze standaard specificeert de classificatie van luchtzuiverheid in termen van de concentratie van zwevende deeltjes in dergelijke omgevingen. Meer specifiek loopt de norm van ISO 3 (extreem schoon, geen verontreiniging) tot ISO 8 (het laagste niveau).

Productiemanagers bepalen minimumnorm voor de luchtkwaliteit die nodig is voor hun productieprocessen. Deze is verplicht en heeft betrekking op de maximale hoeveelheid deeltjes in de lucht, gedefinieerd door de bovengenoemde norm. ISO 7 wordt vaak gebruikt als een minimaal niveau van reinheid dat moet worden bereikt in productieruimten. Om aan deze normen te voldoen, heeft InsightAir een interne monitoringservice.

Hoe wordt InsightAir's Air Quality as a Service toegepast in cleanrooms?

Het doel van InsightAir is om haar cleanroom partners te helpen om continu real-time inzicht te krijgen in de luchtkwaliteit. Op deze manier kunnen cruciale beslissingen en veranderingen tijdig worden doorgevoerd en wordt voorkomen dat de maximaal toegestane deeltjesconcentraties worden overschreden.

InsightAir biedt een uniek sensornetwerk voor luchtkwaliteit aan door verschillende deeltjestellers te installeren die continu het aantal luchtdeeltjes monitoren. De Cleanroom Monitor visualiseert de luchtkwaliteit op een online dashboard, ontworpen en aangepast aan de behoeften van elk productiebedrijf. De historische gegevens worden opgeslagen op de cloudserver van InsightAir, waardoor eenvoudige rapportage en retrospectieve analyse van de luchtkwaliteit mogelijk is. Waarschuwingen worden via e-mail of SMS verstuurd wanneer bepaalde maximale deeltjesconcentraties worden overschreden.

Wat zijn de voordelen van de Air Quality as a Service van InsightAir?

De implementatie van onze Air Quality as a Service in een cleanroomomgeving heeft meerdere voordelen. Zoals gezegd herkennen we tijdens het permanent monitoren van de luchtkwaliteit trends en kunnen we zo overschrijdingen van de maximaal toegestane deeltjesconcentraties voorkomen.

Verder resulteert een goed inzicht in de luchtkwaliteit in een hogere kwaliteit output en minder fall-out tijdens de productieprocessen. Bovendien kunnen de gegevens die door onze sensoren worden gegenereerd, worden gebruikt voor het kiezen van de juiste soorten luchtzuiveringssystemen om de luchtkwaliteit nog verder te verbeteren.

Met meer dan 15 jaar ervaring heeft InsightAir een brede ervaring met verschillende luchtreinigingstechnologieën zoals mechanische filtratie, ionisatie, elektrostatische neerslag, fotokatalyse en chemisorptie. InsightAir-netwerken zorgen ervoor dat u aan uw projectvereisten voldoet en zelfs de verwachtingen van uw klant voor productkwaliteit overtreft.

Wenst u meer informatie?

Ben je op zoek naar een duurzame samenwerking? Klik op de onderstaande knop en laten we kennismaken.