Stap voor stap: jouw openbare ruimte en de nieuwe luchtkwaliteitsregels in België

Terug naar overzicht
25/01/2024
2 minuten
Wetgeving

Sinds 10 december 2023 zijn alle openbare ruimtes in België verplicht om de binnenluchtkwaliteit te meten, een risicoanalyse uit te voeren en een actieplan op te stellen. Met deze nieuwe wetgeving wil de overheid een gezonder binnenmilieu stimuleren voor iedereen. Ben jij benieuwd welke stappen je nu juist moet ondernemen om in orde te zijn? Lees dan zeker verder.

Waarom een goede binnenluchtkwaliteit belangrijk is

Slechte luchtkwaliteit leidt tot gezondheidsproblemen, verminderde concentratie en productiviteit, en kan zelfs bijdragen aan de verspreiding van ziekten. Frisse lucht is dus essentieel voor ons welzijn.

Wat moet je doen om in orde te zijn met de nieuwe wetgeving?

1. Investeer in kwalitatieve meetapparatuur

Openbare plaatsen moeten regelmatig de concentraties van luchtverontreinigende stoffen meten, waaronder CO₂, PM₂.₅ en NO₂. Gebruik hoogwaardige luchtkwaliteitsmonitors om regelmatig je luchtkwaliteit te meten en potentiële risico’s te identificeren.

2. Voer een professionele risicoanalyse uit

Contacteer binnenmilieu-experts voor een grondige risicoanalyse. Dit is cruciaal om bronnen van luchtverontreiniging te identificeren: van slechte ventilatie tot specifieke factoren die de luchtkwaliteit beïnvloeden.

3. Stel een actieplan op met verbeteringen

Op basis van de resultaten van de risicoanalyse, stel je een actieplan op met noodzakelijke verbeteringen. Dit kan gaan van het upgraden van ventilatiesystemen tot de implementatie van luchtzuiveringsmaatregelen. Wij helpen je met het interpreteren van gegevens en adviseren je over effectieve maatregelen. Daarnaast brengen we je in contact met partnerbedrijven zoals Hamster Cleaning voor een grondige luchtkanaalreiniging.

4. Communiceer transparant

Houd je bezoekers op de hoogte van de genomen maatregelen en de status van de luchtkwaliteit. Transparante communicatie zorgt niet alleen voor vertrouwen, maar maakt je publiek ook bewust van het belang van binnenluchtkwaliteit.

Conclusie

De nieuwe wetgeving voor openbare ruimtes is een belangrijke stap naar een gezonder binnenmilieu voor iedereen. Door te investeren in goede luchtkwaliteitsmonitors draag je rechtstreeks bij aan de gezondheid van je bezoekers. Zo werken we samen aan een frisse en duurzame toekomst. Neem contact op of vraag een demo aan en ontdek hoe InsightAir je hierbij kan helpen.


Gerelateerde inzichten